Sätt ditt unika fingeravtryck på din text

Att sätta ditt fingeravtryck i din text – är det ens möjligt? Japp. Det är din röst som är ditt fingeravtryck i dina texter. Din röst är nämligen precis lika unik som ditt fingeravtryck. Att prata fingeravtryck och röst när vi pratar skrivande kan verka knasigt. Men det är det inte. Inte ett dugg.

Fingeravtryck-text-skriva-jessica-roos-rahmqist.png

Din röst och ditt fingeravtryck handlar om ditt sätt att använda meningsuppbyggnad, synonymer, kommatering och så vidare, men framförallt är känslan du skapar hos din läsare att betrakta som ditt fingeravtryck. Att  hitta din röst och sätta ditt fingeravtryck på dina texter skulle jag vilja säga är avgörande för att skapa ett genuint och attraktivt budskap. Ett som säljer.

Jag har sagt (skrivit) det tidigare men säger det igen: det finns många företagare där ute som erbjuder samma tjänster som du gör. Men ingen som gör det som du. På ditt sätt. Ta vara på den möjligheten. Sätt din prägel på dina texter och gör dem lika unika som ditt fingeravtryck. Det krävs sannolikt träning – vilken tur då att träning är så roligt.

Hur sätter du ditt fingeravtryck i din text?

Sätt ditt fingeravtryck på din text Jessica Roos Rahmquist

Ska vi ta det korta svaret vill jag ge dig två råd:

  • tro på dig själv och …

  • skriv mycket

Att tro på sig själv är klurigt för många. När du tar dig an något du inte är helt bekväm med, eller van vid, är det lätt att självförtroendet sviktar. Och då också ditt mindset. Att jobba med ditt mindset i förhållande till ditt skrivande är därför otroligt viktigt. Det har jag nog nämnt innan. Vill du ha lite hjälp på traven med just ditt mindset kan du ladda ner min kostnadsfria workbook i ämnet.

Grejen med att skriva mycket

Det där med att skriva mycket då. Ja, alltså övning ger färdighet, det är sen gammalt. Du bygger inte muskler om du inte lyfter tungt, du får inte en otrolig kondition om du inte konditionsträningar och du blir inte bra på att skriva bara för att du gärna vill det. Du behöver skriva för att bli bra på det.

Du behöver skriva och aktivt leta efter just din röst om du vill sätta ditt fingeravtryck på dina texter. Det finns inga genvägar. Tycker du att det är kul att skriva är det dock ingen direkt uppoffring att skriva mycket. Det behöver inte vara långa texter. Skriv hellre korta texter men varje dag. Du kan till exempel bestämma dig för att du en gång per dag, under vardagarna, skriver något som syns. Ett inlägg, en kommentar, ett nyhetsbrev eller liknande. Tänk så mycket träning du får. Särskilt om du aktivt bestämmer dig för att i varje text tänka på ditt fingeravtryck.

Genvägar är ofta senvägar

Att välja den korta och enkla vägen är sällan att välja den bästa vägen. Se därför mina två tips ovan som ett sätt att komma igång. När du börjat traska på vägen kan du välja den längre och mer djupgående stigen. Den som verkligen lyfter dina texter. Håll i hatten för nu får du många råd att hålla reda på:

 

Sex tips när du vill sätta ditt fingeravtryck på din text

 

1.     Var äkta
Med det menar jag att du ska skriva på ett sätt som är äkta för just dig. Låt din personlighet och ditt sätt att uttrycka dig synas i dina texter. Och undvik att försöka låta som någon annan. Det blir sällan bra.

2.    Tänk på din målgrupp
Anpassa din röst efter din målgrupp och deras förväntningar. Fundera på vem du vänder dig till? Hur pratar de? Avslappnat? Modernt? Formellt? Det är superviktigt att du skriver på ett sätt som din målgrupp kan spegla sig i och relatera till.

3.    Hitta din stil
Sträva efter ett unikt sätt att skriva som kännetecknar ditt varumärke och din person. På så vis känner din målgrupp igen dig – vilket skapar relation. Att hitta din skrivstil kan handla om att du använder specifika ord, en viss sorts humor, en karaktäristisk ton och så vidare.

4.    Håll i och håll ut
Rom byggdes inte på en dag så var konsekvent i din röst över tid. Rätt som det är har ditt fingeravtryck gjort avtryck.

5.    Gör om och gör rätt
Om ditt sätt att uttrycka dig skaver hos dig, eller inte verkar gå hem hos din målgrupp behöver du fundera över om du kan kommunicera på något annat sätt. Prova en ny skrivstil och utvärdera igen. Det är inte farligt att justera, göra om och göra rätt.

6.    Skriv som du pratar
Eller ja, typ så som du pratar. När du skriver kan du låtsas att du hänger vid diskbänken och pratar med någon öga till öga. Försök sedan överföra den avslappnade tonen du har vid diskbänken till din text. Dina texter kan då upplevas som mer engagerande och. Din röst, ditt fingeravtryck, handlar mycket om ordval. Använd ditt eget ordval hellre än att planka någon annans.

 

 

Jag hoppas du känner dig inspirerad och framöver sätter just ditt fingeravtryck på dina texter. Vill du, så tagga mig när du publicerar i sociala medier och känner att du hittat din röst så får jag läsa och glädjas med dig.

Men en sak till – jag har en inbjudan till dig …

… eller två rättare sagt. Det är kort varsel, men jag hoppas att du kan frigöra tid och hänga med.

På onsdag, den 24 januari, är du välkommen på ett lunchwebinar (klockan 12) där jag berättar om tre vanliga misstag du vill undvika när du skriver text som säljer. Jag kommer också att berätta för dig om Skriv dig till framgång – medlemstjänsten för dig som vill skriva texter som säljer. Mellan den 25-28 januari tar jag in nya medlemmar och jag vill så gärna att du ska få en hint om hur bra vi har det.

Jag vill också bjuda in dig till en gruppcoaching på torsdag, den 25 janari, också det klockan 12. Gruppcoachingen går till på samma sätt som i Skriv dig till framgång. Du tar med dig alla frågor du vill ha svar på om att skriva text som säljer. Jag lovar att svara.

Både webinar och gruppcoaching är kostnadsfria, du behöver dock registrera dig. Det gör du enkelt här:

Webinar 24 januari klockan 12.

Gruppcoaching 25 januari klockan 12.

Varmt välkommen – jag hoppas att vi ses.

 

Varma hej,

Jessica

 

Föregående
Föregående

Så sätter du textens struktur

Nästa
Nästa

Våga vara personlig i dina texter